Latar Belakang

Silverspoon International College (SSiC) ditubuhkan pada tahun 2010 dengan menyediakan latihan vokasional dalam kursus Seni Kulinari dan Pastri dan latihan ini telah mendapat kelulusan dari Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) di bawah Kementerian Sumber Manusia, Malaysia.

Semua program melibatkan hubungan rapat dengan beberapa kementerian yang ada di Malaysia seperti Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia, Kementerian Belia & Sukan serta industri perhotelan. Program-program yang ditawarkan adalah berdasarkan standard yang dibangunkan dengan teliti bagi memenuhi Piawaian Kemahiran Pekerjaan Nasional (NOSS), yang disahkan oleh badan Kerajaan. Ianya telah dibangunkan oleh pakar-pakar industri terkemuka dari dalam dan luar negara.

SSiC membawa program pembelajaran ini untuk memberikan pengetahuan kepada pelajar dengan pengetahuan teori komprehensif dan pengalaman amali untuk masa depan kerjaya yang bermanfaat dan dinamik di dalam bidang kulinari dan pastri, serta pengurusan hospitaliti.

SSiC percaya bahawa pengalaman industri yang sebenar adalah penting dalam pendidikan hospitaliti. Oleh itu, para pelajar mempunyai peluang untuk menjalani latihan industri di pelbagai hotel terkemuka, restoran yang terkenal, katering penerbangan, dan banyak lagi yang disusun secara eksklusif oleh SSiC. Untuk menambah keupayaan para graduan kami di dunia antarabangsa, SSiC juga diiktiraf dan dilesenkan sebagai pusat eksklusif untuk menjalankan program City & Guilds (C&G) melalui pelbagai program yang diiktiraf diperingkat antarabangsa, mulai dari peringkat sijil kemahiran hingga ke diploma seterusnya program diploma lanjutan.

“Kejayaan adalah melihat sesuatu rintangan sebagai satu PELUANG.”

Prof.Zamzani Abdul Wahab (Chef Zam), PENGETUA SSiC

CHEF NURUL SYAZWANI BINTI KHUDZARI

Tenaga Pengajar Pastri

CHEF MUHAMMAD IZZUDIN BIN MOHAMAD NASIR

Tenaga Pengajar Pastri

CHEF ROZANA SARI BINTI ROSLAN

Tenaga Pengajar Seni Kulinari

CHEF SITI AISHAH BINTI ABDUL RAZAK

Tenaga Pengajar Seni Kulinari

GRADUAN SEJAK DITUBUHKAN

TENAGA PENGAJAR BERTAULIAH

PELAJAR SEMASA

BILANGAN KURSUS

CITY & GUILDS (C & G) UK

Kolej kami diiktiraf dan dilesenkan sebagai pusat latihan eksklusif untuk City & Guilds (C&G) UK bagi menjalankan pendidikan vokasional yang lebih tinggi melalui pelbagai program yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk menambah kredibiliti kepada graduan kami di industri hospitaliti antarabangsa.

LATIHAN INDUSTRI

Silverspoon International College (SSiC) percaya bahawa pengalaman industri sebenar adalah sebahagian objektif penting dalam pendidikan hospitaliti. Pelajar akan menjalani latihan industri di pelbagai hotel terkemuka, restoran yang terkenal, katering penerbangan, dan banyak lagi yang disusun secara eksklusif oleh SSiC kerana terdapat peningkatan permintaan untuk lulusan baru bagi mengisi pelbagai jawatan dan pangkat.

PROGRAM

Semua program bermula dari peringkat sijil kemahiran hinggalah ke peringkat diploma seterusnya diploma lanjutan. Disamping itu, para pelajar boleh membuat pilihan untuk melanjutkan pengajian di University of West London (U.K), atau Johnson & Wales University di (U.S.A).

Semua program mempunyai hubungan rapat dengan Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia, Kementerian Belia & Sukan, perhotelan serta industri pelancongan. Ianya dibangunkan dan diluluskan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK). Kursus-kursus yang ditawarkan adalah berdasarkan standard yang telah ditetapkan dan memenuhi Piawaian Kemahiran Pekerjaan Nasional (NOSS), yang disahkan oleh badan Kerajaan. Ianya telah dibangunkan oleh pakar industri terkemuka di dalam dan luar negara.