Kek Karamel Pisang

Buat kek 3 lapisanuntuk hidangan sekurang-kurangnya 12 orang:

Sos karamel

Buat kira-kira 3 cawan

2 cawan krim

1 1/2 cawan gula

1/2 cawan air

1/4 cawan butter

1/2  sudu kecil garam

  1. Suamkan krim dalam periuk kecil dengan api sederhana. Jagan biar ia mendidih, hanya biarkan suam.
  2. Aduk gula dan air bersama dalam kuali besar di atas api yang tinggi.
  3. Kacau sehingga gula larut
  4. Hentikan kacau dan biarkan ia mendidih sehingga ia mencapai warna kuning perang. Ini akan mengambil masa antara 8 hingga 15 minit, bergantung pada kuali dan dapur anda.
  5. Putar kuali dengan berhati-hati oleh pemegang dan perhatikan.
  6. Bila nampak asap pertama dari karamel anda, matikan api. Sekarang ia harus menjadi perang yang sangat gelap.
  7. Jangan keluarkannya apabila ia masih hanya emas cair.
  8. Segera tuangkan krim tersebut. Gunakan wire whisk panjang untuk kacau sebati
  9. Masukkan butter dan garam dan kacau rata.
  10. Kembali ke api sederhana dan reneh selama 5 minit atau sehingga pekat.
  11. Biarkan sejuk kemudian tuangkan ke dalam balang dan simpan dalam peti sejuk.
  12. Simpan dalam peti sejuk boleh tahan sekurang-kurangnya dua minggu.

Kek pisang karamel

3/4 cup mentega tanpa garam, lembutkan di dalam suhu bilik beberapa jam

3/4 cawan gula

3/4 cawan gula perang

3 biji telur

3 cawan tepung gandum

1 1/2 sudu kecil baking soda

1/2 sudu kecil garam

1 1/2 cawan susu

2 sudu kecil asen vanilla

1 1/2 cawan pisang lenyek,  4-5 pisang sederhana

1 1/2 cawan sos karamel (resepi di atas)

  1. Panaskan oven hingga 338’F / 170’C. griskan 3 loyang kek 9 inci.
  2. Dalam mangkuk mixer, pukul krim, mentega dengan gula putih dan perang sehingga kembang.
  3. masukkan telur dan pukul satu demi satu sehingga adunan menjadi ringan.
  4. Dalam mangkuk yang berasingan, campur tepung dengan baking soda dan garam.
  5. kacau susu, esen vanila, dan pisang lenyek dalam mangkuk yang berasingan.
  6. tambah telur dan mentega, selang seli dengan tepung. Pukul sehingga lembut.
  7. Tuang adunan ke dalam Loyang yang disediakan
  8. Tuang 1/2 cawan karamel ke dalam setiap loyang, dan pusarkan dengan pisau.
  9. Bakar selama 40 minit
  10. Sejukkan Loyang dan jalankan pisau nipis pada tepi  Loyang sebelum mengangkatnya keluar dari loyang.

Krim butter karamel

Buat cukup untuk 3 lapisan kek

1/2 caawan butter tanpa garam

1/2 cawan sos karamel (resepi di atas)

1 sudu kecil esen vanila

1/4 sudu kecil garam

1 1/2 cawan gula halus

  1. Dalam mangkuk pengadun, pukul  krim, mentega, sos caramel, vanila, dan garam sehingga lembut dan kembang.
  2. Perlahan-lahan tambah gula halus dan pukul selama 3 hingga 5 minit sehingga sangat halus dan ringan.

Untuk menyusun kek itu:

  1. Tunggu sehingga lapisan kek benar-benar sejuk.
  2. Letakkan lapisan bawah kek pada plat atau cake stand.
  3. Sapukan nipis buttercream pada lapisan bawah.
  4. Ulang, dan sapukan buttercream di lapisan atas.
  5. Tuang sos caramel di atas kek
  6. Letakkan pisang yang dihiris atas kek